.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 06. 23. - apuska
A Kozel világa

Helyszín: Pivovar Velke Popovice
Időpont: 2015. június 13.
Google Maps

A Kozel világa interaktív alkalmazás már több mint egy éve elérhető a Facebookon. A megvalósítás szép és igényes, fából faragott maketteken mutatják be a velke popovicei gyár és a körülötte fekvő terület sajátosságait, amit a 23. Kozel Napon személyesen volt szerencsém szemügyre venni, mikor a nagyközönség számára nyílt napot és fesztivált rendeztek a sörgyár területén.

Velké Popovice apró falucska, mely Prágától 20 kilométerre található, de az autópályáról lehajtva pillanatok alatt oda lehet érni. Előre meghatározott időpontokban gyárlátogatásokat szerveznek csoportoknak (csehül és angolul), a helyi szuvenírboltban kapható jóformán minden, ami kecskés: póló, öv, kabát, sapka, esernyő, vágódeszka, plakát, korsók stb., míg a szomszédos Velkopopovická Kozlovna franchise rendszerű vendéglőben garantáltan a legfrissebb csapolt sört vételezheted a csülök és knédli mellé, legyen az világos, barna vagy szűretlen.

A fesztiválra tekintettel most nem kellett elmenni a vendéglőig, a kihelyezett pultokban volt minden mi szem-szájnak ingere, magyar viszonylatban nevetségesen olcsón a gyárudvarban. A 10°-es Kozel 20 korona, a 11°-es 25 korona, a Kozel barna 25 korona, a szűretlen 13°-as 30 korona, miközben 1 cseh korona nagyságrendileg 11,5 forintot ért.

Kánikula? Volt. Az emberek özönlöttek, ajándék műanyag kecskeszarvakban hordták műanyag korsóikat, nagy huzattal ittak, ittak, ittak, és olyan hagyományos mesterségekben próbálták ki magukat, mint a kefekötés, a pénznyomás, a billogozás fadeszkára - mert a Kozelt ott kb. úgy határozzák meg, mint nálunk a Kőbányait, hogy a munka után ennyi jár, ez egyfajta elismerés, ott a szlogen: Kdo umí, umí, vagyis aki tud, az tud.

Más kérdés, hogy a program szerint féltávnál olyan hosszan tartó és heves zivatar csapott le, hogy az eső elől fedett helyre kellett menekülni. Így a szerencsejátékon elnyert beülőmmel a szabadtéri programként meghirdetett rekordkísérletben se tudtam részt venni, melynek az lett volna a lényege, hogy Csehország leghosszabb sörpadjánál sörözünk, de mi jó hír, hogy órákkal később nélkülem is megoldották, szám szerint 327-en.

A sörgyári túrán mutattak és mondtak sok-sok érdekességet. El tudjátok képzelni mennyi sört főznek ott egy évben? 1,6 millió hektolitert! A Kozel a legszélesebb körben - 48 országban - eladott cseh sör, a gyár a méltán híres Pilsner Urquellt is gyártó Plzeňský Prazdroj részvénytársaság része, tulajdonosa a dél-afrikai SABMiller, pont mint a magyar Dreher Sörgyárak Zrt.-nek.

Végezetül a látogatóteremben bemutatott videó szöveges kivonatát is hadd osszam meg veletek. Hátha kedved csinálok vele Velké Popovicéhez, vagy csak egy jó Kozelhez.

A popovicei Kozelről

A popovicei sör aranykora az ipari forradalom idején 1874-ben kezdődött, mikor a rézműves családi hagyományt folytatva a gyártulajdonos František Ringhoffer modern sörfőzdét épített a városban. A Kozel név kezdetektől egyet jelent a jó minőségű sörfőzéssel.

Bár a gyártási technológia fejlődött, a hagyományok nem változtak, és éppen ettől váltak hagyományokká. Sok éven át a velké popovivicei sörgyár látogatóit Olda üdvözölte, a bakkecske, amely csehül Kozelt jelent. A kecske 1922-ben vált a sörgyár szimbólumává, mikor egy Popovicén átutazó francia festő megköszönte a helyiek vendégszeretetét, és megalkotta a Kozel emblémát, mint búcsúajándékot. Az 1930-as évektől valóban tartottak kecskéket a sörgyár kertjeiben, az elsőt Oldának hívták, az uzsgorodi Olda sörgyár után, de a rend kedvéért így hívják a velké popovicei sörgyár kabalaállatait a mai napig.

Hogy főzik a Kozel sört?

Minden korsó Kozel mögött sok-sok ember kemény munkája áll. Egy igazi sörhöz igazi hozzávalókra van szükség. Első osztályú a žateci régióból származó Saaz komlóra, amely a hagyományos aromát kölcsönzi a sörnek, híres forrásvízre, amely a Velké Popovicét körülvevő erdei kutakból nyernek, és a legjobb cseh árpából készült malátára, melyet a saját maláta keverékük előkészítésénél használnak. A sörfőzdében az összetevőkből előkészítik az úgymond édes cefrét, majd később kétszer komlóval forralják. Az első adag komló finom keserűséget ad, a második adag pedig kiegyensúlyozott komló aromát kölcsönöz. A sörlevet eztán lehűtik 10 °C-ra, majd átszállítják a fermentációs helyiségbe, ahol hozzáadják a speciális sörélesztőt. Ez átalakítja alkohollá a cukrokat, és természetes széndioxiddal dúsítja a sört. A "fiatal sör" a fermentáló szobából az ülepítő tartályokba kerül, ahol finom és kiegyensúlyozott ízt kap. A folyamat végén a velké popovicei Kozelt már csak szűrni, csomagolni, és élvezni kell. Egészségetekre!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr877563706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2015.06.23. 10:41:43

Szintén érdekes lehet, Ember Zoltán újságíró kollégám élménybeszámolója ugyanerről az útról: www.hir24.hu/light/2015/06/15/sorrel-a-vilagbekeert-riport-egy-pragai-sorturarol/
süti beállítások módosítása