.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • mertezműanyag: Először '92-ben, utoljára '99 tavaszán jártam itt. Szép emlék, hoztam söralátétet innen is...:) Kö... (2017.12.30. 21:11) U Černého vola
  • Ego0123: Akkor is "szentély." (2017.12.29. 20:39) U Černého vola
  • Ego0123: Évente többször ott vagyunk, A pincérek 2 év után normálisak, angolul is beszélnek, az egyik szere... (2017.12.29. 20:38) U Černého vola
  • apuska: @promontor: Igen, a képek sajátok. Tudtommal reggel 10-kor nyit, mi délután 4-kor jártunk ott, ráa... (2017.12.28. 14:19) U Černého vola
  • promontor: Szép, alapos poszt! Az album az üres kocsmáról saját vagy valahol találtad? Csak mert komoly "nexu... (2017.12.28. 13:43) U Černého vola
  • apuska: Megkóstolnád? Itt a lehetőség! (2017.12.11. 13:34) Whiskey-s hordóban érleli sörét a zip's
  • Utolsó 20
2015. 05. 21. - apuska
Sör mi több

pixel

> Tegnap új szezont nyitott a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nemzetközi "Love Beer" programra alliterálva indították útjára a "Sör mi több" eseménysorozatot, céljuk, hogy elmélyítsék a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassák be a sört, melynek az is fontos része, hogy összekössék a modern magyar gasztronómiával.

Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá, és többször találkozunk – ígérte Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének januárban kinevezett új elnöke a sajtó és a blogszféra képviselőinek. A májusi szezonnyitó eseményen  Frank Zappa klasszikusát idézve kezdte mondandóját, miszerint: "Minden valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága. Azon kívül nem árt, ha van néhány focicsapata és nukleáris arzenálja. De a legfontosabb a sör."

megnyito.jpg

Sörből pedig jól állunk. A budai Villa Escában válogatott csapat mutatta be néhány ízletes étel-sör párosításon keresztül a sör és a gasztronómia egymásra találását: Lenk Zsolt (séf), Vásárhelyi István (sörgasztronómus, sörblogger) és Szűcs Zsuzsanna (dietetikus) közreműködésével. A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az azt megillető helyére kerüljön a magyar sörivók asztalánál.

sormitobb.jpg

Hogy párosítsuk a söröket az ételekkel?

A rengeteg különböző sörfajta közül - konkrét márkanevek említése nélkül - minden fogás mellé kiválaszthatóak a legmegfelelőbbek, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas ízélményeket adnak. Mindenféle sörhöz megtalálható a megfelelő étel, illetve minden ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss vagy éppen robusztusan telt.

Nem csak snackhez és főételhez, hanem leveshez, salátához és klasszikus vagy modern felfogású desszerthez is ajánlhatóak a megfelelő sörfajták. Túl kell lépni a klasszikus sör-virsli, sör-csülök párosokon, a húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőség. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy a tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig találni megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket is, vagy édes barna német duplabakot egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt, kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk így felfedezve egy színes, illatos, zamatos új gasztrovilágot! – buzdított a sörgasztronómus.

Mitől alakul ki a sörhas?

A sörhas egy mítosz - vágott mindjárt a téma közepébe a formás dietetikus szakértő. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében fontos a mértékletesség. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta 4 dl sör elfogyasztása ajánlott - na, itt éreztük, hogy ezt már buktuk.

lager.jpg

A Sör mi több és a nagyközönség első találkozása a Budavári Sörfesztiválon lesz. A szervezők reményei szerint az idei nyár a minőségi sörök, illetve a hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében zajlik. Mind a hasznos, érdekes és újszerű információk, mind az izgalmas események tekintetében segítségére lesznek az érdeklődő és leendő sörfogyasztóknak, hogy megtalálhassák a saját kedvenc sör-gasztro párosításaikat.

Egy biztos. Ami a mi degusztációs menünkön szerepelt, annak párja a mindennapokban nem lesz. Pedig voltak köztük olyan tételek, amire igény lenne otthon is: a Campari Weizen sörkoktél, a meleg előétel és a desszert mennyei volt, és az ételek mellé párosított sörök kortyolgatása valóban tovább fokozta az élvezeteket.

11350889_1447818632182007_8297873590014270289_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr267478520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.