.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • kocsmablog: Az Unicum 2010 óta minden évben limitált palackkollekcióval örvendezteti meg a márka rajongóit. Ni... (2018.05.24. 13:18) Limitált Halott Pénz Unicum Szilva palack
  • siraiz: Megittam egy Soproni 1895-öt kihugyoztam na az lett a Borsodi Mester. (2018.05.19. 05:27) Borsodi Mester
  • apuska: Tény, ami tény - rémlik régről a nagyok és kicsik összeborulási kísérlete egy közös ügy mentén, de... (2018.05.16. 00:13) Csapramagyar - szezonnyitó
  • kocsmablog: Néhány a helyszínen készült fotóval frissült a bejegyzés. Nagyszerű esemény volt. Sok kitűnő itall... (2018.05.14. 16:15) Bar Show 2018
  • kopa.: Eltelt majd egy év és tovább folytatódik a hadjárat a Pilsner csapolási technikák bemutatására. Pe... (2018.05.11. 10:40) Pilsner Urquell: habbal vagy hab nélkül?
  • kocsmablog: Valós szereplővel, valós helyszínen készítette el a Dreher legújabb reklámfilmjét, ami a belvárosi... (2018.05.10. 15:08) Telep
  • Utolsó 20
2015. 05. 21. - apuska
Sör mi több

pixel

> Tegnap új szezont nyitott a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nemzetközi "Love Beer" programra alliterálva indították útjára a "Sör mi több" eseménysorozatot, céljuk, hogy elmélyítsék a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassák be a sört, melynek az is fontos része, hogy összekössék a modern magyar gasztronómiával.

Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá, és többször találkozunk – ígérte Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének januárban kinevezett új elnöke a sajtó és a blogszféra képviselőinek. A májusi szezonnyitó eseményen  Frank Zappa klasszikusát idézve kezdte mondandóját, miszerint: "Minden valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága. Azon kívül nem árt, ha van néhány focicsapata és nukleáris arzenálja. De a legfontosabb a sör."

megnyito.jpg

Sörből pedig jól állunk. A budai Villa Escában válogatott csapat mutatta be néhány ízletes étel-sör párosításon keresztül a sör és a gasztronómia egymásra találását: Lenk Zsolt (séf), Vásárhelyi István (sörgasztronómus, sörblogger) és Szűcs Zsuzsanna (dietetikus) közreműködésével. A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az azt megillető helyére kerüljön a magyar sörivók asztalánál.

sormitobb.jpg

Hogy párosítsuk a söröket az ételekkel?

A rengeteg különböző sörfajta közül - konkrét márkanevek említése nélkül - minden fogás mellé kiválaszthatóak a legmegfelelőbbek, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas ízélményeket adnak. Mindenféle sörhöz megtalálható a megfelelő étel, illetve minden ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss vagy éppen robusztusan telt.

Nem csak snackhez és főételhez, hanem leveshez, salátához és klasszikus vagy modern felfogású desszerthez is ajánlhatóak a megfelelő sörfajták. Túl kell lépni a klasszikus sör-virsli, sör-csülök párosokon, a húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőség. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy a tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig találni megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket is, vagy édes barna német duplabakot egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt, kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk így felfedezve egy színes, illatos, zamatos új gasztrovilágot! – buzdított a sörgasztronómus.

Mitől alakul ki a sörhas?

A sörhas egy mítosz - vágott mindjárt a téma közepébe a formás dietetikus szakértő. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében fontos a mértékletesség. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta 4 dl sör elfogyasztása ajánlott - na, itt éreztük, hogy ezt már buktuk.

lager.jpg

A Sör mi több és a nagyközönség első találkozása a Budavári Sörfesztiválon lesz. A szervezők reményei szerint az idei nyár a minőségi sörök, illetve a hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében zajlik. Mind a hasznos, érdekes és újszerű információk, mind az izgalmas események tekintetében segítségére lesznek az érdeklődő és leendő sörfogyasztóknak, hogy megtalálhassák a saját kedvenc sör-gasztro párosításaikat.

Egy biztos. Ami a mi degusztációs menünkön szerepelt, annak párja a mindennapokban nem lesz. Pedig voltak köztük olyan tételek, amire igény lenne otthon is: a Campari Weizen sörkoktél, a meleg előétel és a desszert mennyei volt, és az ételek mellé párosított sörök kortyolgatása valóban tovább fokozta az élvezeteket.

11350889_1447818632182007_8297873590014270289_n.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, hogy a jövőben ne maradj le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr227478520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.