.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 05. 4. - kocsmablog
Aperol Spritz - az új afterwork

pixel

> Tervezd meg a saját munka utáni baráti összejöveteled olasz stílusban! Budapesten járt az Aperol és Campari nemzetközi márkanagykövete Loris Contro, aki másodpercek alatt igazi olasz nyáresti frissítőket készített, amelyek otthon is könnyedén elkészíthetők.

Nem véletlen, hogy rengeteg mindent átvettünk az olaszoktól: a kiapadhatatlan jókedv, az életigenlés, az egyszerűen elkészíthető ételek és italok komplex ízhatása mind hasznos kellék a mindennapi életünkben. Loris Contro, az Aperol nagykövete szerint 5 dolog kell egy jó aperitivóhoz: jókedv, barátok, egy jó ital, egy isteni falat étel és zene. Ez valóban nem bonyolult. Lazulás a barátokkal munka után, ez a biztos recept a boldogságra. A lényeg az, hogy az aperitivo egy kellemes átmeneti állapot legyen a nap lezárásaként - testi és szellemi ráhangolódás az estére.


Hogyan működik az aperitivo?

Ugyan Magyarországon csak kevés helyen érhető csak el az olasz aperitivo (amikor este 6 és 8 között az első italért többet fizetünk, viszont megkapjuk hozzá az említett könnyed falatkákat), de az édes-kesernyés, élénk színű, buborékos italok kortyolgatása munka után már egészen bevett szokásunkká vált - mondja Wossala Rozina, a fiatal magyar gasztrotehetség. Két másik előnye az efféle iszogatásnak és csipegetésnek, hogy a kesernyés ízek élettanilag felkészítik gyomrunkat a vacsora befogadására, másrészt nem kiéhezve, fáradtan, fél lábbal a munkában esünk neki a vacsorának. A titok valójában a fokozatosság, egy stresszmentes átmenet a nappali munka és az esti pihenés, szórakozás között. Higgyünk az olaszoknak!

A narancssárga olasz fröccs

A nyár Budapesten is a tipikus mediterrán életérzést jelenti, amikor esténként baráti társaságok népesítik be a hangulatos bárokat, kerthelyiségeket, kiülős helyeket. Az Aperol Spritz hamisítatlan itáliai találmány – az Aperol alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital remek hűsítő egy forró nyári nap után, melyben az Aperol édes-kesernyés ízét a prosecco bársonyos buborékjai lágyítják.


Az Aperol…

A név mindent elárul: az Aperol a tökéletes aperitif. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve! – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos más gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját, az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos és közel száz éve változatlan. A 11%-os alkoholtartalmú Aperolt leginkább az Aperol Spritz alapjául használják, sőt Olaszországban, ha Aperolt kérünk, automatikusan Aperol Spritzet fogunk kapni.


…és a Spritz

A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A Wachau híres borait túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá a hegy finom nedűjét. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.

 

Aperol Spritz – így készítsük el

Aki még nem kóstolta, a nyári forróságban érdemes kipróbálni az olasz likőrrel készült frissítők közül hazájában legnépszerűbb, és talán a legnagyobb nemzetközi karriert befutott Aperol Spritz-et. Az Aperol jellegzetesen kesernyés ízével finoman dominál a többi összetevő felett. A prosecco eredetileg egy olasz szőlőfajta neve, száraz olasz habzóbort jelent, amit elsődlegesen a gyümölcsös ízek határoznak meg. Ezen kívül már csak jégre, szódára, és egy szelet narancsra lesz szükségünk – és természetesen figyelni kell az arányokra!

3-2-1: kész az Aperol Spritz

3 rész Prosecco (olasz habzóbor)
2 rész Aperol
1 rész szóda
egy szelet narancs és jég.

aperolspritz.jpg

Salute!

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr597428924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása