.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2015. 01. 14. - palackborbár
Eltűnnek a puttonyok az aszúról

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Nézzük akkor az aszú új szabályozását, avagy hová tűntek a puttonyok?

Bár a boltok polcain még nem találkozhattunk vele, készüljünk fel, hogy a puttonyszámok eltűnnek a híres tokaji aszúkról. 2013 november elején ugyanis a tokaji hegyközség radikális döntést hozott.

Először is nézzük meg, hogy is volt ez a puttony történet. A Tokaji Aszú koncentráltságát, cukortartalmát így a minőségét is a puttonyszám határozza meg. Minél magasabb a puttonyszám, ami 3, 4, 5 vagy 6 lehet, jellemzően annál magasabb minőséggel és nagyobb édességgel rendelkezik. A puttonyszám azt mutatja meg, hogy 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó „puttonyból” hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz, ami hagyományosan 136 l.

A mai szabályozás szerint az a tokaji aszú minősül háromputtonyosnak, amelynek minimális természetes cukortartalma minimum 60 gramm/liter. A négyputtonyosnak legalább 90 gramm/liter, az ötputtonyosnak 120 gramm/liter, a hatputtonyosnak pedig 150 gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie. Fontos hogy csak minimum cukortartalmakat határoztak meg, tehát ha a borász úgy gondolja, a 6 puttonyosnak is megfelelő 160 gramm/liter cukortartalmú aszúborát minősítheti 5 puttonyosnak is. De mindez hamarosan a múlté...

Az új szabályozás szerint aszú nevet csak a minimum 120 gramm/liter cukortartalmat elérő tokaji desszertbor kaphat. Ezzel gyakorlatilag csak az eddigi értelemben vett 5 és 6 puttonyos aszúk maradnak aszúk. Két kérdés marad. Miért és mi lesz helyette?

tokajiaszu.jpg

A miértre a válasz, hogy a magasabb minőségi előírásokat követve jobb, ismertebb, így drágább borokat készítő termelők szerint több mint problémás az érvényben lévő termékleírás. Ezzel a módosítással tehát kiesnek termékkategóriák, a fogyasztók számára átláthatóbbá válik a rendszer. A piacot vélhetően megrázza majd a változás, mert az idei évjárattól drágábbak lesznek a tokaji aszúk. Mondjuk ideje is, hogy a polcokról eltűnjenek a 999 forintos 3 puttonyos aszúk, amelyet termelői sem mernek névvel vállalni, csak számkóddal jelölik magukat. Rossz nyelvek szerint a 3 puttonyos akár a saját mustjával való édesítéssel is készíthető, noha az aszújelleget az ilyen borok alig-alig vagy semennyire sem viselik magukon. A legnemesebb aszúkat készítő borászok víziója szerint az aszúborok puttonyokban jelölése idővel meg fog szűnni. Csak tokaji aszú lesz, bizonyos törvényi keretek között, és ezek a magas minőséget támogatják. Könnyen megjósolható, hogy a másodfeldolgozásban készülő máslást és fordítást is felőrli majd a minőségi követelmény. A ma még alacsonyabb puttonyszámmal jelölt aszúk helyét pedig betölthetik a késői szüreteléssel készült borok, melyek ma többnyire tokaji küvé néven futnak. Aki pedig kedveli a 3 és 4 puttonyos aszúkat, az az elkövetkező években tárazzon be belőlük, mert néhány esztendő múltán kifogynak az eddigi évjáratok most érlelődő vagy éppen felhalmozódott tételei.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr737077065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.16. 19:48:18

Halk megjegyzés: "magas minőség" nem létezik. Ez az angol "high quality" idiotikus tükörfordítása. Jó, kiváló stb. minőség van.
süti beállítások módosítása