.. Összetett kereső

 az_blog_2016.png

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • Kivlov: Nagyon jó sör. (2017.06.27. 10:59) Soproni IPA - az Óvatos Duhaj
  • kocsmablog: Csak sikerült a visszatérés! Még a Fishing on Orfű szexi programfüzetébe is bekerült egy informáci... (2017.06.25. 20:23) ROBOT
  • Stinson_007: Szia! Az oldalad nagyon király, és folyamatosan meg tudsz újulni. Ezért is jelöltelek a One Lovely... (2017.06.25. 18:53) Schweppes Premium Mixer
  • kocsmablog: A szervezők nagyon elégedettek voltak a helyszínnel, így a jövőben is számíthatunk sörünnepekre a ... (2017.06.21. 10:41) Belvárosi Sörfesztivál
  • kocsmablog: Szombaton a Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt rendezvénysorozata, a sör és a gasztronómia ka... (2017.06.16. 15:27) Belvárosi Sörfesztivál
  • fofilozofus: A gyerekeim születését itt ünnepeltük, az egyetem alatt itt ettünk, ittunk sokszor. Jó volt látni.... (2017.06.16. 10:55) Alba Regia vendéglő
  • Utolsó 20
2014. 12. 19. - kocsmablog
Az első magyar whisky

A Békési Pálinkafőzde 30. születésnapját egy saját gyártású 12 éves különleges whiskyvel ünnepelte, ami a piac egyetlen magyar előállítású darabja.

Imádják az első magyar whiskyt. Nagy siker a 12 éves Békési Single Malt!

Hatalmas érdeklődés előzte meg az első és jelenleg egyetlen magyar gyártású whisky debütálását az idei Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon. A Békési Pálinka Manufaktúra 43% alkoholfokos 12 éves whiskyje a hazai rendezésű Whisky Show-n ugyancsak sikerrel mutatkozott be, épp csak azt nem értették a látogatók, ha itthon is adott a receptúra, és adott a technológia, miért nincs nagyobb választék belőle?

A kérdés, azóta is ott lóg a levegőben. Azt azért tudni kell, hogy egy maláta- (malt) vagy gabonapárlatot (grain) whiskynek lehessen hívni, ahhoz minimum 3 év hordós érlelés szükséges. Utána ízlés szerint összekeverhetőek (blended), de mind közül, a házasítatlan malátawhisky (single malt) a legértékesebb.

Békési Zoltán pálinkafőző mester több mint egy évtizede kezdett bele a whiskyfőzésbe. Azon túl, hogy világéletében nagy rajongója volt a scotch-nak, mindig kereste szakmájában az új kihívásokat, és remélte, hogy egy napon a legjobb magyar whiskyt vele hozzák összefüggésbe. Jó alapanyagot talált hozzá helyben, Békés megyében. A whisky zamatát adó érleléshez szőlősgazdáktól vásárolta a boroshordókat, aminek belsejét ügyes kezű kádárok enyhén megpirították, ugyanis ez adja a whisky kellemesen lágy aromáját. Az ízvilág tehát hordónként változhat, ezért is döntöttek a hordónkénti megkülönböztetés mellett, és így születettek meg a sorszámozott Single Barrel tételek.

A Békési Single Malt a hagyományos skót whiskykhez hasonlóan egyfajta árpamalátából készült, a gondosan kikészített tölgyfa hordókban érve 12 év alatt nyerte el végső zamatát. Békési Zoltán, az ötlet gazdája, büszke a végeredményre, szerencsére a fogyasztók is imádják, úgyhogy beszerzett még egy sor különleges hordót, hogy pár év múlva újabb whiskyvel örvendeztessen meg minket.

Az első magyar whisky

A bejegyzés trackback címe:

http://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr356997537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

dzsedi 2014.12.19. 16:16:50

érdekes lehet. én nagy rajongója vagyok a skótoknak, minden előítélet nélkül nagyon várom hogy kostolhassak egy ilyet. hajrá Békési minnél többet.

Byk001 2014.12.19. 17:29:14

A pálinkáik finomak, kíváncsi vagyok a whisky-jükre is

dez01 2014.12.19. 19:02:49

Tényleg megvette a céget a coca-cola?

Behajtó70 2014.12.19. 19:28:20

Fura lehet sóstengerparti tőzeg nélkül....akkor meg hogyan érlelik? És hol van békésmegyében olyan hegy, ami azt a nagyon tiszta vizet adja, amiből a jó single maltok készülnek? Skóciában egy-egy tiszta vízű patakért komoly harcok folytak.

Nem fagyalogni akarok, de persze vannak fenntartásaim, hiszen ez "testidegen" ital mo-on, ahogy a pálinka is az volna Skóciában.

Emellett nagyon szeretném megkóstolni!

bestpixel · http://www.fotoskepzo.hu 2014.12.19. 20:23:54

1: Gratulálok Békési Zoltánnak! Nem tudtam, hogy itthon is foglalkozik valaki igazi whiskyvel. Amint tudom, meg is kóstolom a párlatot!

2: Nagyon szép lett a termékfotó, gratula a fotósnak (és a megbízónak is, hogy igényesen kommunikálja a termékét)!

3: @Behajtó70: A tengerparti tőzeg, meg a benne fürdő szüzek illatát hozzáadó, színtisza patakvíz ugyan fontos, de inkább a marketing része. Sokkal fontosabb az alapanyag, meg a lepárlás technikája, az érlelés folyamata, meg a keverés (a blendednél persze).

zetor2000 2014.12.19. 21:22:08

Szerintem a víz idehaza még jobb is, mint odakinn. Nem hinném, hogy a hegyi forrásvíz annyival jobb lenne, mint idehaza egy jó kútvíz. Lásd Szentkirályi ásványvíz...
A malátázás, meg az érlelés az, amivel ki lehet alakítani a végleges ízvilágot, amihez a 12 éves érlelés igen sokat tesz hozzá. Remélem, 1 palackhoz hozzájutok...

tapangász 2014.12.19. 22:15:03

@Behajtó70:
Én már kóstoltam, nagyon finom. Kicsit inkább bourbon-os, édeskés, mint skót és száraz, de csak ajánlani tudom és szívből gratulálok az újítónak.

Behajtó70 2014.12.20. 08:11:06

A legfontosabbat nem írtam: Természetesen gratulálok a készítőnek!

O.Ádám · http://abszint.com 2015.02.17. 23:51:12

Húsznál több bourbönt ismerve véletlenül sem mondanám, hogy hasonlít rájuk, de tényleg édes: a 001-es hordó leginkább aszúillatú és -ízű. A szájban is inkább az állaga árulja el, hogy ez whisky, egyébként nincs ezzel baj, nagyon kellemes ital, hozza az árának megfelelő „hétezres” élvezeti értéket, talán többet is. Ebből még kiforrhat egy igazi magyar whisky-stílus. Nem is annyira idegen ez tőlünk, a 15–20. század közt végig népszerű volt a magyar „gabonapálinka”, bár azt nem tudni, hogy érlelték-e valaha is azon túl, hogy elfogyasztásig hordóban tárolták (ami viszont sokáig a whiskyre is igaz volt).

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2015.04.04. 20:18:36

Az iTee caféban korlátozott ideig kapható, ha valaki csak egy pohárral kóstolná. Ott a 2-es hordóból palackozott üveg van, az is (nem vagyok szakértő), de inkább édeskés, és a mazsola illata dominál. (Ezt mondhatnám úgy is, hogy "a töpörödött szőlő aszúillata" ;-)))
Egyebként finom! 43%-os az alkohol, egy csepp tiszta jéghideg vízzel méginkább az illatok irányába megy.

kocsmablog · http://kocsma.blog.hu 2016.12.10. 20:09:44

Ahol első van, ott előbb-utóbb követi egy második. Bár nem friss infó, de az Agárdi Pálinkafőzde is megalkotta a maga 12 évesét, az Agárdi whiskyt: maganyosmalata.blog.hu/2016/01/27/agardi_whisky_az_ujabb_hazankfia