.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 08. 20. - palackborbár
Borfogyasztás, pincelátogatás illemtan

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe.

Vegyünk néhány borfogyasztással, pincelátogatással kapcsolatos általános tudnivalót. Hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe borbár vagy pince látogatásnál, és a lehető legnagyobb élményt nyújtsa nekünk a bor, íme pár hasznos tanács minden borszeretőnek.

Első körben a pincelátogatásnál érdemes figyelni az alábbi dolgokra. Mielőtt pincelátogatásra indulnánk, lehetőleg ne használjunk túl sok parfümöt, mert az károsítja nem csak a saját, de mások borészlelését is. Borkóstolásnál ne rágózzunk és mellőzzük a dohányzást, bárhol is legyen az. Mindig a pohár szárát, esetleg a talpát fogjuk, mert így nem melegítjük fel a poharat és annak beltartalmát, valamint megőrizzük a pohár átláthatóságát. Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a bemutató személy fel nem szólítja rá a társaságot. Soha ne adjuk oda a nekünk kitöltött bort másnak, öntsük ki a kiöntőbe, ha nem kívánjuk elfogyasztani.

Persze a kiöntőben levő folyadékot soha ne próbáljuk elfogyasztani, még csak ne is említsünk ilyet. Ez olyan lenne, mintha a szemetesből akarnánk étkezni. Illetlenség a bort el nem fogadni. Ilyenkor vagy a kóstoló előtt közöljük a problémánkat (gyógyszerszedés, gépjárművezetés) a házigazdával, vagy kérjünk keveset a poharunkba, és a kiöntőbe öntsük majd ki.

Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre. Akármilyen is a bor, valami jót kell találni benne, azt kell megemlíteni, a problémákat csak akkor mondjuk meg, ha a házigazda nyomatékosan felszólít rá. Sohase ócsároljunk egy bort, ilyenkor gondoljunk arra, hogy mennyi munka, energia és fáradtság van annak elkészítésében.

A koccintás kérdése tapasztalatunk alapján megosztó. Jómagam nem tartom illetlenségnek, igaz minden egyes tételnél túlzó lehet. Viszont ételt elővenni egy pincében nagy illetlenség, és egyben veszélyes is az ott levő borokra nézve, mivel például a morzsák elhullajtása a baktériumok táptalaja, mely a borokat tönkreteheti. Természetesen a házigazda felszolgálhat ételeket, de ő biztos hogy ezt nem a pincében érő borok között fogja megtenni.

Szintén rendkívül udvariatlan dolog a pincében a hordók kopogtatása. Ez körülbelül olyan, mintha a pénztárcájában levő pénzt számolnám meg. Általában, ha bort fogyasztunk, érdemes azt nem éhgyomorra tenni. Ezzel szorosan összefügg, hogy jobban ízlik a bor, ha közben eszünk valamit.

pince.jpg

Bort mindig tiszta, száraz pohárba töltünk, és lehetőleg ne töltsünk rá a pohárban lévő borra. Ha társaságban bort töltünk, először a hölgyeknek kell tölteni (kor szerint idősebbtől a fiatalig), azután a férfiaknak (szintén kor esetleg társadalmi rang szerint), végül saját magunknak.

A borivásban fontos a mértéktartás, és hogy a bort kis kortyokban lassan igyuk. A bort ugyanis kóstoljuk, nem vedeljük. A bor megfelelő hőmérséklete nagyon fontos. Ha olyan helyre mész, ahol a bor fontos profil, erre vendéglátóid remélhetőleg figyelni fognak, de te magad is érezni fogod, hogy adott típusú és stílusú bor milyen hőmérsékleten nyújtja a legnagyobb élvezetet. A gyöngyöző és habzóborok ideális hőmérséklete 8-10 °C, a friss, reduktív fehér és rosé boroké 10-11 °C. A nemesebb fehérborokat célszerű 12-13 °C-ra hűteni, de például egy igazán sűrű kötésű somlói vagy tokaji szárazbor lehet, hogy csak 13-15 fokon mutatja meg igazi arcát. Ha vörösborok temperálásáról esik szó, mindig szobahőmérsékletet szokás emlegetni. Ez a régi időkből maradt fenn, amikor a szobát nyitott kandalló fűtötte csak be, tehát tizenöt-tizennyolc foknál nem volt melegebb. A fiatal, könnyű vörösborok hűvösebben – 10-13 °C-on – is igen finomak. Édes és desszert boroknál a cukortartalomtól függően 12-15 °C hőmérsékletet érdemes tartani.


(x) A Palack Borszerda szerzője Polák Dávid, sommelier, a Palack Borbár szakértője.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr56617715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása