.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 08. 6. - palackborbár
Melyik a jó fröccsbor?

pixel

Palack Borbár

> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Szódával jó lesz - halljuk néha ezt a kifejezést, ha egy bor tisztán nem üti meg a szintet. Pedig mennyire nem igaz!

Olvass tovább >>>

 

Neked plusz egy kattintás, nekünk a függetlenség. A kocsma.blog.hu saját domain-re költözik. És mindjárt kétfelé, témától függően. A friss tartalmak a legnépszerűbb régiekkel karöltve - mint ez - a továbbiakban itt:

https://kocsmablog.hu/

https://alkoholinfo.hu/

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr206574553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nenii 2014.08.06. 18:24:09

Sajnos a fröccs szónak még mindig "kocsma szaga" van!Ezen kéne változtatni,az emberek tudatában.
A napokban kértem egy budapesti borbárban,és maga a sommelier nézett rám rosszalló szemmel,hogy -Nő létemre szerinte megalázó rozé fröccsöt kérnem!

Kivlov 2014.08.07. 09:16:33

Egy jó savanyú olaszrizling, az az igazi fröccsnek.

Labasmaz 2014.08.07. 09:21:09

Kimaradt a szocializmus nagy vívmánya, a tömbházmester. Az 3 régi házmester egyben, kancsóban felszolgálva: 9 deci bor 6 deci szódával.

Bélabácsi 2014.08.07. 10:43:48

Abba kéne már hagyni ezt a romkocsmás-bölcsészes-mórikálós fröccsmizériát, a francbamán: van a nagyfröccs, van a kisfröccs és van a hosszúlépés és slussz ! Minden más mellébeszélés.

Továbbá: Irsaiból, Cserszegiből fröccsöt ? Mi a következő, a Sauvignoin Blanc ???

A fahordósról meg: az hogy valami fahordós, még nem azt jelenti hogy VAN FÁS MELLÉKÍZE !!! Mikor ittál te utoljára egy jó kis Furmintot ?

A fröccs, a posztoló fenti hülyeségeivel ellentétben: savas, testes fehérbor (rizling, chardonnay, juhfark, furmint, hárs pl.), egy vagy két deci szódával.

Pierr Kardán 2014.08.07. 10:49:36

"Sajnos" az a helyzet, hogy fröccsnek is azok a jobb (száraz, félszáraz) fehér és rozé borok jók, amelyek magukban is jók.

Egy Sauska rozéból, vagy egy Cserszegi fűszeresből nagyon kiváló fröccsöt lehet készíteni, más kérdés, hogy ezeket magukban is szívesen isszuk :-)

A rossz, savanyú bor a szódától még savanyúbb lesz!

@Nenii: Nyugodtan igyál nő létedre fröccsöt (Sauska) rozéból, az egyik legjobb fröccs!

Pierr Kardán 2014.08.07. 10:51:18

@Bélabácsi: "van a nagyfröccs, van a kisfröccs és van a hosszúlépés és slussz ! Minden más mellébeszélés."

Azért vannak olyanok, akiknek van nagyobb pohara is, mint 3 dl :-))

- SunDisc - 2014.08.07. 10:53:52

4 jó fröccsöt ittam (viceházmester formában):

1) Egervin Debrői Hárslevelűből
2) Varga Irsai Olivérből
3) A Majorkában adták, Bujdosó rizling volt állítólag
4) Laposa Friss Olaszrizlingből.

A Juhász Rozéból is egész jót lehet kihozni.

Bélabácsi 2014.08.07. 10:56:02

@Pierr Kardán: jogos a felvetés - nekem erre a dilemmára van a présházban az asztal mellett a 20 literes szódásballon jobbkézre, a hátam mögött meg elfér az 5 literes marmonkanna vagy a demizson, mikor miben van borom. Így ha egy másfél órás fárasztó fűnyírás után ha leülök, az egy darab három decis poharammal betolok 10 perc alatt vagy 5 hosszúlépést - mindegyiket frissen.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.08.07. 15:01:14

Az azért érdekelne, mitől szakmabeli és szakértő a cikkíró.
Én inkább önjelölt laikusnak nevezném.

"általánosan úgy tartjuk, hogy inkább a hungarikum szikvizet használjuk fröccs készítésre, mintsem ásványvizet, úgy sokkal finomabb"
Ökörség. Néhány vakteszten már bizonyították, hogy a cikkírónál szakértőbbek (már akiknek papírjuk is van arról, hogy van valami halvány fingjuk a borról, nem csak annyi, hogy ittak már olyat a sarki kocsmában) sem tudták megmondani, melyik fröccs készült szódával, melyik ásványvízzel, sőt, többnyire az ásványvizes fröccsök nyertek.

"Az elkészítési módnál tartják, hogy a szódát javítsuk fel borral és ne hígítsuk a bort vízzel."
Szintén ökörség, sokkal jobban keveredik, ha a borba nyomják a szódát vagy öntik az ásványvizet.

Egyébként a fröccs is csak újkeletű divat, akik most esküsznek rá, meg fújják ezt a sok baromságot a keverési arányokról, 10 éve még azt sem tudták, hgoy létezik, és hogy valójában csak 3 fajtája van: kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés.
A többi pont olyan divatmajomság, mint a mexikóiak szerint a tequila sóval meg citrommal ivása.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.08.07. 15:06:43

Ja, fahordós: nagyapáink, akik állatólag feltalálták a fröccsöt, hol a faszban ihattak reduktív bort vajon?

A rozébor, pláne a rozéfröccs szintén az újkeletű divatmajomság miatt lett népszerű az utóbbi néhány évben. Főleg a nők (hp-karakter) körében.

@Bélabácsi:
Ott a pont.

Ja: bornevek kisbetűvel, kivéve, amelyik személynév (Irsai Olivér, Kocsis Irma stb.).

@- SunDisc -:
Hát ha te Varga-borból bármi jót is ittál, az a hozzáértésedet minősíti. És nem felfelé.

Bélabácsi 2014.08.07. 15:41:26

@Mr. Közbiztonság Szilárd: bár a sarki kiskocsmák közül van pár olyan igazi műintézmény (jellemzően falun és borvidéken), ahol egy fél év alatt elfogyasztott másfél ezer kisfröccs alatt IGAZI fröccs-szakértővé válik az ember :)))))

Bélabácsi 2014.08.07. 15:42:15

@Mr. Közbiztonság Szilárd: jogos a korrektúra, köszi ! Majd iszok erre (is) egyet :)

Bélabácsi 2014.08.07. 15:50:10

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

apropó rozé-divatmajomság: láttam párszor már szórakozóhelyeken olyan fröccs-majmokat, akik azt se tudták, hogy ami rozé, az nem feltétlenül száraz és ezáltal nem biztos hogy fröccsben a helye - láttam két hete egy kis szakállas f*szkalapot BB félédes rozéból fröccsöt kérni úgy, hogy lazán rámutatott a pultban a palackra, miszerint "abból kérném" - a pultos meg nem volt semmi jónak elrontója, megvonta a vállát és kajakra megcsinálta neki, mondván igyad, majom, bele a beledbe, ha ennyire hülye vagy, akkor egészségedre.

Na azt az arcot láttad volna az első korty után...:)))

- SunDisc - 2014.08.08. 11:54:15

@Mr. Közbiztonság Szilárd:

Sosem állítottam, hogy értek hozzá, csupán egy élményemről számoltam be.

Köszönöm, hogy igaz magyar emberként beszóltál!

palackborbár 2014.08.12. 15:25:01

@Bélabácsi: Kisfröccs, nagyfröccs és hosszúlépés. Valóban eleinte csak a 3dl-es verziók voltak ismertek, de ma már a házmester (3dl bor, 2dl szóda) és az inverze a viceházmester (2dl bor, 3dl szóda) hasonlóan nagy népszerűségnek örvend. Meg lehet nézni a fesztiválokon ezek a legnépszerűbb keverési arányok, hiszen így nem is kell annyi időt a sorban tölteni várakozással. :)

palackborbár 2014.08.12. 15:27:31

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Valóban nagyapáink nem reduktív borokból ittak, fröccsöt. De mi ezt nem is mondtuk, csak ajánlottuk, hogy szerintünk ebből finom. Régebben a hűtött acéltartályos oxigéntől teljesen elzárt erjesztés valóban nem volt elérhető. Az akkortájt hordót nem látott borok egyszerűen betonkádban vagy üvegballonban erjedtek ki. Nem annyira voltak virgoncok és gyümölcsösek, de a fröccsbe már akkor sem a fahordós tételek kerültek, jellemzően. Hangsúlyozom ez akkor is ízlés kérdése volt, akárcsak most. Mindenesetre mindig is a savhangsúlyos borok kaptak szódát (ásványvíz híján, ami akkor még aligha volt). A szikviz használata ezáltal tradíció, amihez sokan ragaszkodnak ma is vendéglátós tapasztalataink alapján.

palackborbár 2014.08.12. 15:32:51

@Nenii: Bár Mr. Közbiztonság Szilárd a Rosé fröccsöt divatmajomságnak nevezi, az kétségtelen, hogy olyan borászok is készítenek már rosét a nagy kereslet miatt, akik eddig nem. Csak Taklerék Szekszárdon éves 600.000 palackjából 200.000 rosé. Lehet hogy a rosé fogyasztás alább hagy a jövőben, de ma abból adunk el a legtöbbet fröccs formájában és magában is itt, a Palackban. Térj be hozzánk is, szívesen látunk. ;)

Nenii 2014.08.14. 10:11:51

@palackborbár: Köszönöm!Ma bontok is egy "fröccsnekvalót" :)
süti beállítások módosítása