.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2014. 07. 21. - kocsmablog
Érezni a különbséget

pixel

> A Heineken Star Serve verseny győztese, Magyarország sztárcsaposa, 2014-ben Harai István. Ki ő, mit csinál, hogy jutott idáig? Utánajártunk.

Harai István, a budapesti Promenád csaposa képviselheti hazánkat a Heineken Star Serve verseny világdöntőjén, Amszterdamban. A magyar bártender jó eséllyel pályázik arra, hogy jövőre ő lehessen a világ legjobb csaposa.

HaraiIstvan.jpg

 

Ha figyelmetlenül csapolna le egy sört, majd kifogástalanul, akkor az íze alapján meg tudná azokat egymástól különböztetni. Az is igaz, ha ő egy vendég, kevésbé figyel menyire tökéletes az a csapolás, mivel tudja, kevesen kaptak eddig Star Serve képzést, és bár könnyű lenne ilyenkor kötekedni, nem az a típus, aki kéretlenül kioktatna bárkit.

Egyébként a versenyre úgy emlékszik vissza, hogy az egyik pillanatban még a munkahelyén csapolt, a másikban már a középdöntőben vett részt. Még csak nem is az ő ötlete volt. Sokak véleménye szerint szépen csapol, ezért indította el a főnöke a versenyen, de azt végképp nem gondolta, hogy meg is nyerheti. Először a legjobb ötbe kerülést tűzte ki célul, hogy a Balaton Soundon bulizhasson. Sok barátját elhívta, hogy szavazzanak rá, de a pultban is sokat dolgozott azért, hogy ne a mellette lévő ember urnája teljen meg, hanem az övé. Egyszerre próbált kedves lenni, jó fej, udvarias, rámenős, persze minden csak mértékkel.

Amikor eljött a döntő napja, nagyon izgult. Amikor kiment a közönség elé és ott volt a színpadon, az elképzelt produkciót elfelejtette, és csak önmagát adta. Nem is nagyon emlékszik arra a 3 percre, annyira gyorsan történt minden. Csak koncentrált, hogy tökéletesen csapoljon.

Urbán Roland csapolómester szerint pont ez volt a győzelmének a kulcsa. Az 5 lépéses rituálé hibátlan volt, a lecsapolt két pohár sör kifogástalan, míg a többi versenyző inkább különleges előadásmódokban gondolkodott, és ettől kevesebb figyelem jutott a sörre.

nyertes_es_a_brandmanager.jpg

A világdöntőig van még néhány hónap. Színes lesz a mezőny, a Heineken a világ minden tájáról delegál versenyzőt, és nyilván mindenki profi, ezért érdemes lesz egy felejthetetlen plusz varázzsal rákészülni, már csak azért is, mert a győztes jutalma nem csak a világ legjobbjának járó cím. A tavalyi győztes például egy szabadon választott országban, egy elnöki lakosztályban eltöltött hosszú hétvégével is gazdagodott!

Addig is. Jegyezzük meg, mennyire fontos a megfelelő csapolás. Becsüljétek meg, ahol ilyet láttok.

A kifogástalanul csapolt sör 5 lépése:

1. Első lépés: öblítés, Heinekent csakis tiszta, alaposan elmosott és kiöblített pohárban lehet felszolgálni. Az öblítés a pohár hűtésére is szolgál, hiszen így lassabban melegszik fel a sör, tovább tartja az ízét.

2. Ezután következik a töltés. Fontos, hogy miután a bártender kinyitotta a sörcsapot, 45°-os szögben csúsztassa alá a poharat, a sörcsap érintése nélkül, majd amikor majdnem megtelt a pohár, hozza függőleges helyzetbe, majd tegye félre. Ez biztosítja, hogy a sör tetején szép és kemény hab képződhessen.

3. Ekkor jön el a harmadik lépés ideje, ami a sörhab levágását jelenti. Fontos, hogy a hab tetejét eltávolítsuk, ettől keményebb és tartósabb lesz, illetve ez veszi el a komló kesernyés ízét is az első kortynál. Azoknál a söröknél, amelynek nem vágtuk le a habját a buborékok sokkal nagyobbak, és ha belekortyolunk az italba, a komló kesernyés íze túl domináns lesz.

4. Negyedik lépésben, a csaposnak ellenőriznie kell, hogy a hab mennyisége megfelelő-e; a poháron található Heineken-csillag közepéig kell érnie.

5. És végül, a felszolgálásnál figyelni kell, hogy a Heineken logó a vendéggel szemben legyen, aki így a megfelelő sör-hab arányt is ellenőrizheti.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr246531857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása