.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2012. 10. 20. - kocsmablog
Stella Artois sörcsapolás

pixel

> A Stella Artois csapolása egy olyan régóta őrzött hagyomány, melynek alapja a magasfokú figyelem, ami a prémium belga láger sört a sörfőzés első pillanatától kezdve a szervírozásig végigkíséri. A Stella Artois 3-5 Celsius fokra behűtve, a 9 lépéses csapolási rituálé szerint elkészítve, és az egyedi Stella Artois kehelyben szervírozva a legélvezhetőbb, garantálva a prémium sör tökéletes élményét. A legkisebb részletek is számítanak!

A kilenc lépés

  1. Az öblítés

    Hogyan?
    A Stella Artois kelyhet hideg vízben leöblítjük. (Ügyeljünk arra, hogy a víz mindig hideg és tiszta legyen!) Arra is figyeljünk, hogy a kelyhet a nyakánál fogjuk, a rajta található logó pedig mindig a kedves vendég felé nézzen!

    Miért szükséges?
    A tisztítással a pohár hőmérséklete közel azonossá válik a sörrel, így nem melegíti fel azt. Valamint egy üres, de tiszta kehely mindig sörért kiált.

  2. Az áldozat

    Hogyan?
    Egy gyors mozdulattal megnyitjuk a csapot, és hagyjuk, hogy az első cseppek a lefolyóba menjenek. Ne pazaroljunk! Ügyeljünk arra, hogy mihamarabb a sörfolyam alá tehessük a kelyhet!

    Miért szükséges?
    A csap végén lévő cseppek nem megfelelő minőségűek, mivel már oxigénnel találkoztak, ami befolyásolja a sör ízét és aromáját. Ez az áldozat a biztosíték arra, hogy a kehelybe kerülő Stella Artois mindig friss lesz, és ez segít a tökéletes hab elérésében is.

  3. A mérnöki csapolás

    Hogyan?
    A kelyhet (természetesen a száránál fogva) pontosan 45°-os szögben a csap alá tartjuk, ügyelve arra, hogy a csap vége ne érjen se a kehelyhez, se a benne található sörhöz.

    Miért szükséges?
    Csak így tudunk tökéletes habkoronát készíteni, valamint az ital természetes szénsavasságából sem veszítünk. Így érhetjük el az egyedi Stella Artois ízt.

  4. A habkorona

    Hogyan?
    A kelyhet függőleges helyzetbe fordítjuk, miközben kicsit lejjebb eresztjük a csaptól – mindezt a megfelelő méretű hab elérése érdekében.

    Miért szükséges?
    Ezzel érjük el, hogy a hab is hozzájáruljon a sör igazi aromájának kiemeléséhez. A habkorona ugyanis elzárja a sört az oxigéntől, megőrizve annak eredeti ízét.

  5. A zárás

    Hogyan?
    Ha megtöltöttük a kelyhet, egy finom mozdulattal egyszerre elhúzzuk a csap alól és elzárjuk a csapot. Ügyeljünk arra, hogy a habkoronába már ne essen bele több csepp sör!

    Miért szükséges?
    A teli kehelybe véletlenül belecsöppenő sör nagy buborékokat okozhat a habban, ami viszont kárt tesz a sörben: keserű utóízt és gyengébb szénsavasságot eredményezhet.

  6. A hab levágása

    Hogyan?
    Nyugodtan hagyjuk, hogy a sör kifolyjon a kehelyből, majd egy (tényleg csak egy!) finom mozdulattal levágjuk a felesleges habot. A habkést a csapolásnál már ismert 45°-os helyzetben tartjuk, levágva így a legtöbb buborékot, ezért azok nem kerülnek vissza a kehelybe.

    Miért szükséges?
    Eltávolítjuk a buborékokat a felszínről, hogy a hab minél tovább megmaradhasson. Ha a habot óvjuk a buborékoktól, akkor a sör sem kerül kapcsolatba az oxigénnel, ami befolyásolná az ízt és az aromákat.

  7. Az ítélet

    Hogyan?
    Miután a sört kicsapoltuk, megnézzük a habot:
    • Jó-e a magassága (Kétujjnyi vastagság)
    • Megfelelő arányban van-e a hab a sörrel
    A tökéletes eredmény a „feszített habtükör”, ami szabályosan kerek alakú és buborék nélküli.

    Miért szükséges?
    A sör látványa magával ragadó, az íze pedig mennyei lesz.

  8. A tisztítás

    Hogyan?
    Belemerítjük a kelyhet a mosogatóban lévő hideg vízbe, anélkül, hogy a sör kifolyna. Kiemeljük a mosogatóból és szárazra töröljük egy szivaccsal vagy ronggyal, majd rárakjuk a szárára a cseppfogót (a kelyhen és a cseppfogón lévő Stella Artois logó legyen egy vonalban).

    Miért szükséges?
    Minden felesleges habot és sört lemosunk a kehely külsejéről, egy tiszta, csúszásmentes pohárból pedig könnyebb fogyasztani.

  9. A jutalom

    Hogyan?
    Voilá! A kelyhet büszkén adhatjuk át vendégünknek, amit rárakunk egy sör¬alátétre, továbbra is ügyelve, hogy minden logó a vendég felé nézzen – természetesen egy nagy Stella Artois mosoly kíséretében.

    Miért szükséges?
    Mint tudjuk, a lényeg a részletekben rejlik – és jutalommal jár.

stella_csapolas_9_lepes.jpg

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr454946761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása