.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2012. 01. 5. - kocsmablog
Halottas ser

pixel

> A Serteperte blog szerzőjének, Kovács Gábornak sörmentén való munkája megannyi könyvből és publikációból visszaköszön. Az Egyperces történetek a sörről című könyve a téma iránt fogékonyaknak ma is alapmű, melyből alkalmanként mi is szemezgetünk. Aktuális témánkban egy ősi magyar szokásról, a halottas sörről rántjuk le a tecchalotti leplet!

Az egyik legősibb magyar sörös szokás a halottas sör volt. Ennek lényege az volt, hogy a régi időkben a temetések után a gyászoló közönség, barátok, főleg pedig az a testület, amelyhez az illető halott tartozott, temetés után összeültek halottas torra. Ennek oklevelesen kimutathatóan mindig ser volt az itala. A szokás ősrégi időkbe nyúlik vissza. Minden nemzet életében megvan a nyoma, de leginkább ott van ázsiai törököknél és a régi magyar életben, a tatárjárást követő évtizedekig.

A szokás alapja az úgynevezett turus, vagyis toros volt, melynek lényege, hogy valamelyik nemes úr végrendeletében két-három jobbágyát felszabadította, ezeknek tekintélyes birtokot rendelt azzal, hogy maradékaik örök időkre, halála napján lakomával torolják meg neve emlékezetét.

Ez, az ilyen végrendeletek százai szerint azt jelenti, hogy bizonyos számú tinóval, lúddal, tyúkkal, tojással, kaláccsal és ennyi meg ennyi serrel – amit az illető jobbágycsaládoknak kellett főzni – tartsanak az elköltözött úr emlékezetére lakomát, azaz „lakoltassák” meg, vagyis torost rendezve, „torolják” meg emlékezetét. Ezek a szavak, mint a meglakoltatás, vagy a megtorolás eredeti jelentés tehát nem valakinek, vagy valaminek a megbosszulását jelentette, hanem éppen az ellenkezőjét, az emlékezet fenntartását.

Az Egyperces történetek a sörről című könyv kedvezményesen megvásárolható az Aréna 2000 Kiadónál.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr963498473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása