.. Összetett kereső

.. Közösség

.. Utolsó kommentek

  • UV pót: Megszűnt. (2023.12.11. 15:40) Nano drinkbár
  • Vlagyimir Iljics: Hol vannak a cicusok? (2022.08.19. 15:15) Macska
  • Alex Maties: Sofőrszolgálatra akkor van szükség, amikor a megrendelő autójával szeretne menni valahová, de már ... (2021.08.10. 01:31) Sofőrhívó app
  • kocsmablog: Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan ... (2021.01.05. 17:44) A vendéglátóhelyek típusai
  • IPAfai Pap: Ez nagyon menő találat! (2020.12.25. 13:10) Pesti pinceszerek
  • élhetetlen: Függetlenül attól, hogy nem érdekel a sör, ez azért durva. Kötelezően árusítani valamit? Ez legfel... (2020.12.18. 21:04) Sörtörvény: mindig lesz kisüzemi sör csapon?
  • Utolsó 20
2011. 11. 25. - kocsmablog
Italok a kocsmában

pixel

> "Kocsmatörténet" címmel megtekinthető egy kiállítás a szentendrei Skanzenben, melynek kurátora Dr. Sári Zsolt néprajzkutató. A következő sorokat ott olvastuk, és a leírás alapján abban is biztosak vagyunk, hogy felmenőink sem ittak alapvetően mást a kocsmában, mint mi.

A bor, a sör és a pálinka volt a leggyakrabban mért ital a kocsmákban.
A tokaji szőlők létezéséről először 1252-ben olvashattunk, amikor IV. Béla az olaszliszkai szőlőt a túróczi prépostság szerzeteseinek adományozta.
Az egri szőlők kiterjedtségét szintén IV. Béla idejéből ismerjük, 1261-ben dekrétumában elrendelte, hogy a megye bortizede a püspököt illesse meg.
A 17-18. századtól a mezővárosok igyekeztek a bordézsmát meghatározott évi összegben megváltani a földesúrtól. Jó bort termelő borárutermelésre berendezkedett vidékeken ritkán engedélyezték a bordézsma pénzzel való megváltását a borkimérésből eredő nagy haszon miatt. A bordézsmát borból, mustból, szőlőből vagy törkölyös mustból vették ki. A termés egy részének eltitkolását azzal igyekeztek megakadályozni, hogy a szüret időpontját a hegyközség jelentése alapján az uradalom határozta meg. A dézsmások végigjárták a szőlőhegyeket, pincéket, és megakolták vagy egyszerűen csak felbecsülték a musttal töltött hordók, kádak űrtartalmát. Oldalára ráírták a belőle járó bordézsma mennyiségét, amit azután a szőlőbirtokos köteles volt beszállítani a dézsmaházhoz. Ahol a törkölyös mustból dézsmáltak, a letört szőlőt szállító kocsiknak a dézsmaházhoz, dézsmaszűrőhöz kellett állniuk. Itt mindjárt kivették a földesúrnak járó részt. Így dézsmáltak a 16. században a Hegyalján, a Duna mentén és az Alföldön is, ahol egészen a 19. századig élt a szokás, amíg a természetbeni dézsmálás gyakorlatban volt. A bordézsmát a jobbágyfelszabadítás után a dézsmaváltság szüntette meg.

A 18. században a nemes borok közül a tokaj-hegyaljai asszú-. Pecsenye-, és szamorodni voltak a legismertebbek a ménesi, a szerémi, a soproni, a ruszti és szentgyörgyi mellett. A vörös borok között a budai, az egri, a szekszárdi, a villányi és a visontai voltak a legkeresettebbek.

III. Károly 1723-ban törvényben szabályozta és tiltotta a borhamisítást:
„Igazságos (nehogy némelyek igazságtalansága miatt a közönség szenvedjen), hogy azokat, akik a kiváló borokat bármi módon meghamisítják vagy azokat silányabb szőlőkből helyettesítik s ezek neve alatt elárúsítják, s így a vevőket megcsalják, az illető megyék hatóságai azonnal s tettleg az összes boraiknak elvesztésével büntessék.”

A sör múltja egyidős a borral. Az első sör leírások az árpából készített szeszes italt a sabajá-t írták le. A kuno kölesből főztek bozá-t. A legrégebbi magyar sörök közül ismerjük a sonkolyon felforrott vízből készült és fél akós hordó ser főzésére 15 kassai köböl árpát és két kassai köböl komlót kell felhasználni. Ezek a sörök felső erjedésű, savanykás ízű, alacsony cukorfok- és alkoholtartalmúak lehettek.

A pálinkafőzést évszázadokig tiltották és büntették. Gyakran azonban csak a borfogyasztás csökkenésének megakadályozása miatt tiltották a pálinka, égettbor, aquavita, görelyka főzését. Pálinkát főztek rozsból, zabból, törkölyből és persze gyümölcsökből.

Kövesd Facebook-on és Instagramon a Kocsmablogot, és ha úgy van: Mutass egy kocsmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr113408831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása